Før du køber hund

Skrevet af Carina Wahlers.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Anskaffelse af hund bør planlægges nøje, hvis både du og hunden skal være tilfredse med jeres samliv. Nedenfor finder du en række gode råd om de overvejelser, som du bør gøre dig, før du køber hund.
Der er mange glæder og positive sider ved at anskaffe sig en hund, men der medfølger også en hel del arbejde og udgifter i forbindelse med pasning, pleje og træning af hunden. Det er meget vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i, hvad det kræver at have hund. Man skal gøre sig klart, hvad man selv kan tilbyde hunden, og det er vigtigt, at man vælger en race, der passer til familien og dens livsstil. Det er et stort ansvar at have hund, og man skal huske på, at hunden, med lidt held, lever i 8-14 år.
Alt for mange hunde må hvert år betale prisen for menneskets impulshandlinger og dårlige beslutninger. De heldige hunde bliver omplaceret eller havner på internater. De uheldige forbliver ulykkelige i hjemmet eller må lade livet hos dyrlægen. Spørg derfor altid dig selv, om du kan give en hund et godt liv, og om det at have hund er noget for dig? Hvis svaret er JA, så skal du bl.a. også gøre dig overvejelser om størrelse, køn og race.
Vi vil gerne hjælpe dig til at træffe det rette valg. Overvejer du at købe hund - eller kender du nogen der gør - så læs disse gode råd om køb af hund, Før du køber hund!!

Kend dine begrænsninger
Som udgangspunkt er vi meget optimistiske, når vi skal vurdere vores egne evner. Tænk blot på planerne om opsparingen, slankekuren m.m. Når du vurderer den tid og energi, du planlægger at bruge på hunden, er det derfor en god idé at trække ca. 20 % fra. Er du førstegangs hundekøber, så køb ikke en race der er alt for "eksotisk" eller krævende. Før du anskaffer dig en hund, bør du gøre dig følgende overvejelser:

Har du tid?
Alle hunde, uanset race, har brug for at være sammen med dig for at trives. Hunden nedstammer fra ulven, der lever i flok og gennem samarbejde mellem flokkens medlemmer er i stand til at nedlægge byttedyr, som er større end den selv. Ulvene i en flok er derfor afhængige af hinanden, og der knyttes stærke bånd mellem dem. Vore hunde har også denne tilbøjelighed til at knytte bånd til medlemmerne i den flok, som de er en del af - altså vores familie.
En hund bør ikke være alene mere end 5 timer dagligt. Hunden skal udover daglig motion, aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (varierer fra race til race). Alt i alt skal du kunne afsætte minimum 1 1/2 time dagligt til beskæftigelse af hunden - udover den tid, hvor du på anden måde er sammen med hunden.

Har du overskud?
En hund ved ikke på forhånd, hvad du forventer dig af den. Det skal du lære den. Du må derfor være indstillet på at bruge en hel del tid på at opdrage og træne med hunden. Dette gælder både, hvis du anskaffer dig en voksen hund, og hvis du køber en hvalp. Selvom du har erfaring med hunde, bør du gå til hundetræning med den - specielt hvis du anskaffer en hvalp. På et hvalpehold lærer du og hunden at samarbejde om nogle grundlæggende lydighedsøvelser, og hunden lærer også at omgås andre hunde samt fremmede mennesker.

Passer en hund ind i din hverdag?
En hund trives bedst med en nogenlunde regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, mange flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger m.v. kan godt gøre hunden urolig og stresset.

Har du råd?
Det koster at have hund - og her tænkes ikke på hvalpens pris. Anskaffelsesprisen er nemlig forbavsende lille, når man tænker på hvad det koster at holde hund i 10-15 år. Man skal påregne udgifter til mad, hundeudstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uventede dyrlægebesøg, træning, pelspleje, pensionsophold, diverse forsikringer m.v. Så synes man, at prisen på en hund lyder afskrækkende, bør man overveje, hvorvidt man overhovedet har råd til at holde hund.

Hvordan bor du?
Hvis du bor i lejlighed, skal du tænke på, at hunden skal luftes flere gange hver dag uanset vejret - dels fordi den skal ud at besørge, dels fordi den har behov for motion og mental stimulering. Selvom du bor i hus og derfor kan lukke hunden ud i haven, når den skal besørge, er det nødvendigt at gå tur med hunden mindst 1-2 timer hver dag. Det er begrænset hvor megen motion, hunden kan få ved at gå alene rundt ude i haven. Desuden lærer den hurtigt alle lugtene i haven at kende. Hunde har behov for nye oplevelser. Det vil den kun få, hvis den kommer ud at gå steder, hvor der er fremmede lugte.
Alle hunde reagerer på lyde og synsindtryk, men nogle hunderacer gør mere end andre. Hvis du bor i et boligkompleks, bør du tage hensyn til dette ved valget at race, så hunden ikke bliver til gene for naboerne. Man kan lære en hund at tie stille på kommando, men det er ofte svært og det hjælper ikke, hvis hunden gør, når den er alene. Man bør under ingen omstændigheder fare op og skælde ud, hvis hunden gør, da det kun vil gøre problemet værre.
Hvis du ikke bor i egen bolig, skal du sikre dig, at det er tilladt at holde hund i ejendommen. I almennyttigt boligbyggeri vil det normalt være boligselskabet eller afdelingsbestyrelsen, der bestemmer reglerne for hold af husdyr. I andels- og ejerboliger vil det være beboerforeningen, der bestemmer reglerne.

Børn og hunde
Mange hunde bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien. Børnene ønsker brændende en hund og lover, at de nok skal passe den og gå tur med den. Men når nyhedens interesse fortager sig, overgår forpligtelserne ofte til forældrene. Ansvar for dyr er noget, børn skal lære, og det skal ske under de voksnes opsyn. Forvent aldrig, at et barn skal holdes ansvarligt for et dyr - ej heller en hund. Valg af hund, pasning og pleje er derfor altid en voksens ansvar.
Det kan dog være meget berigende for børn at vokse op sammen med en hund, idet børn kan lære at omgås et andet levende væsen med forståelse, respekt og omsorg. Hvis man får en hund i hjemmet, er det vigtigt at både børn og hund lærer nogle grundregler om, hvad man må og ikke må. Har man et godt regelsæt for omgang med hunden, er der stor sandsynlighed for at udfaldet bliver positivt. Regelsættet skal være på plads, før hunden ankommer til hjemmet.
I hunde bøger står der ofte, at den pågældende race er "børnevenlig". Alle racer er som udgangspunkt "børnevenlige", såfremt de tilvænnes og får gode oplevelser med børn fra hvalpestadiet. For at en hund skal blive glad og tryg ved både fremmede børn og voksne, er det derfor vigtigt at den præges og socialiseres som hvalp. Husk også på, at man aldrig må lade mindre børn og hunde være alene sammen.

En eller to hunde i familien
Det er en udbredt misforståelse, at man undgå at hunden får alene hjemme problemer, hvis man anskaffer sig to hunde, der kan holde hinanden med selskab. Alene hjemme problemer skyldes nemlig meget ofte hundens eller hundenes afhængighed af personer i familien, og kan derfor ikke afhjælpes ved, at man anskaffer sig to hunde. Hunden, eller hundene, skal gradvist tilvænnes at være alene, ellers risikerer man, at den ene eller begge hunde giver problemer, når de lades alene.

Vælg den rigtige hund
Hvis du har besluttet at anskaffe en hund, skal du også gøre dig overvejelser om hvilken hund du skal vælge. Nedenfor er listet nogle overvejelser, der forhåbentlig kan hjælpe dig til at vælge den rigtige hund.

Racehund eller blanding?
Alle hunde er skønne, uanset om det er race- eller blandingshunde. Hunde af blandingsrace kan være lige så gode familiehunde som racehunde. Det er dog sværere at forudsige, hvordan en blandingshund kommer til at udvikle sig – især hvis man ikke kender begge forældre dyrene. Denne usikkerhed gælder ikke kun hundens størrelse og udseende, men også dens mentale egenskaber. Man bør derfor være opmærksom på, hvilke racer, som indgår i blandingshunden, da særlige karaktertræk fra disse racer kan slå igennem i forskellige kombinationer hos de enkelte hvalpe i et kuld – eventuelt på et senere tidspunkt i hundens liv. Specielt skal man være opmærksom, på om der i blandingen indgår racer med særligt udprægede karaktertræk, som kan være uheldige, hvis de kombineres med visse andre egenskaber - for eksempel hvis voldsomt temperament, som ses hos visse terriere, kombineres med stor fysisk styrke, eller hvis tendens til nervøsitet, der blandt andet ses hos Collie, kombineres med stærk tendens til vagtsomhed.
Ved opdræt af racehunde har man lagt vægt på bestemte egenskaber hos de enkelte racer. Det betyder, at man generelt kan være mere sikker på, hvilke egenskaber hunden har, når man vælger en racehund frem for en blandingshund. Dette skal du tænke på, hvis du har bestemte forventninger til hundens egenskaber – for eksempel, hvis du skal anvende den til bestemt formål. Købsprisen er som oftest lavere for en blandingshund, men da anskaffelsesprisen er lille i forhold til, hvad det koster holde hund, bør dette ikke være et tungtvejende argument.

Stor eller lille hund?
Stadigt flere mennesker vælger en lille hund frem for en stor. Små hunde giver dog ikke færre problemer med deres adfærd end store hunde, og du bør være opmærksom på, at en lille hund har lige så stort behov for opdragelse som en stor. En stor hund kan dog alene i kraft af sin størrelse være sværere at håndtere end en lille hund. Udgifterne til foder vokser naturligvis også i takt med hundens størrelse.
Hundens størrelse bør også i nogen grad afhænge af, hvordan du bor. Hvis du bor i lejlighed og skal gå på mange trapper hver dag, er det uhensigtsmæssigt at vælge en meget stor og tung race, idet det er belastende for hundens knogler og muskler at gå på trapper, før den er fysisk udviklet. - Og det er ligeledes belastende for dig at skulle bære hunden.
Hvis du ikke har bil og færdes på cykel, i tog eller bus, kan det være en fordel at købe en mindre race, der måske endda kan sidde i en taske, og må medbringes i offentlige transportmidler i byerne.

Tæve eller hanhund?
Hos de fleste racer ses en forskel mellem kønnene. Hanhunden er som regel større og stærkere end tæven. Generelt kan hanhunde optræde mere aggressivt end tæver, og de har en større tilbøjelighed til at ville "dominere" ejeren, hvis de får lov til det. Tæver kan dog også udvise aggressivitet - specielt over for andre tæver. Endvidere synes der at være en tilbøjelighed til, at tæver kan udvise mere nervøsitet end hanhunde. Både aggressionsproblemer og problemer med nervøsitet kan dog i de fleste tilfælde undgås, hvis hunden håndteres korrekt. Du skal desuden være opmærksom på, at hunhunde kommer i løbetid to gange om året (af ca. tre ugers varighed). Tæver og hanhunde kan stort set opnå de samme resultater i træningssammenhæng.

Hund fra en kennel
Der er stor forskel på størrelsen af kenneler. Nogle kenneler har tyve eller tredive hunde, mens andre består af en, to eller tre familiehunde.
Hvis man køber en hund, der er stambogsført i Dansk Kennel Klub, følger der en stambog med hunden. En stambog er hundens anetavle, der angiver navne og stambogsnumre på hundens forfædre i tre generationer. På stamtavlen kan der stå oplysninger om bl.a. forældre og bedsteforældres prøve- og udstillingsmeritter. Der kan også stå oplysninger om hundenes sundhedstilstand - at de har været undersøgt for bestemte arvelige lidelser.
Stambogen er ikke noget garantibevis, men siger noget om hundens baggrund. Selvom de fleste opdrættere er seriøse og bestræber sig på at levere sunde og velfungerende hvalpe, er der forskel på kvaliteten hos opdrætterne. At man anskaffer sig en hvalp fra en kennel, er således ikke nogen garanti for, at man får en sund og velfungerende hvalp. Du bør derfor besøge flere forskellige opdrættere, når du skal ud at købe en hvalp. Du skal dog være opmærksom på ikke at føre smitten videre for eksempel med dine hænder og fodtøj, hvis du kommer ud til en opdrætter, hvor der er syge hunde.

Sæt dig grundigt ind i racernes forskelligheder
Der er mere end 200 racer at vælge imellem i Danmark og ca. 400 racer globalt. Hundene er ikke bare forskellige af udseende, de er også meget forskellige af mentalitet. Hundene er oprindeligt fremavlet til at udfylde en bestemt funktion for mennesket - for eksempel som jagthunde, hyrdehunde, vagthunde eller slædehunde. De fleste hunde holdes i dag primært som familiehunde, men de har stadigvæk behov for at anvende deres naturlige og nedarvede egenskaber, fra deres tid som arbejdende hunde. Det er vigtigt, at du vælger en race, som har de egenskaber, der svarer til familiens forventninger og livsmønster.
Du kan bl.a. tilegne dig mere viden om racernes baggrund, mentalitet og særlige egenskaber fra forskellige hunde bøger, via racens specialklub, på internettet, samt på hundeudstillinger, og du kan kontakte Dansk Kennel Klub.


Når du skal ud at købe hvalp
Når du har besluttet dig for at købe hund, bør du som tidligere nævnt besøge flere opdrættere - dels for at se de forhold, som hundene lever under, og dels for at se, om racen svarer til dine forventninger. Det er en god idé at tage en hundekyndig person med ud at se på hvalpene. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at hvalpene er blevet tilstrækkeligt præget på mennesker. Hvalpen skal altså have haft daglig kontakt med mennesker - både mænd og kvinder, børn såvel som voksne. Jo flere mennesker, hvalpene har haft kontakt med, des bedre.
Når du besøger en opdrætter, skal du insistere på at se moderen til den hvalp, som du er interesseret i. Hvis du ikke kan få lov til det, eller hvis du ikke kan få lov at se de forhold, som hundene lever under, bør du vælge en anden opdrætter. Hvis hvalpen ikke er den sidste, der er tilbage fra sit kuld, skal du også insistere på at se hvalpen sammen med sine kuld søskende. Den gode opdrætter har ikke noget at skjule, og svarer beredvilligt på alle de spørgsmål, som du stiller.
Giv dig tid til at se på hvalpenes opførsel over for hinanden. Hvalpene i et kuld er ofte meget forskellige. Nogle er meget aktive og udfordrer ofte deres kuld søskende, andre hvalpe leger mere selvstændigt. Nogle kan være meget pågående ved kontakt med mennesker, andre viser tegn på underlegenhed ved eksempelvis at lægge sig på ryggen.
Begge typer hvalpe kan blive gode familiehunde, hvis de bliver behandlet rigtigt. Hvis du ikke har haft hund før, bør du dog vælge en hvalp, som "ligger mellem" disse typer. Det vil sige en hvalp, der gerne vil lege med sine kuld søskende, men ikke hele tiden forsøger at dominere dem. Den skal nysgerrigt undersøge omgivelserne, hvis den bliver sat et sted, som den ikke kender. Desuden bør hvalpen ikke reagere ved at fare sammen ved pludselige bevægelser eller lyde af moderat styrke. Og hvalpen skal glad komme dig i møde, hvis du opfordrer til kontakt, men den skal være rolig og ikke vedholdende, hvis du venligt afviser den.

Anskaf hunden, når du har ferie
Når du får hunden hjem, er den ikke vant til at være alene. Hvis det drejer sig om en hvalp, har den hele tiden haft sin moder og sine kuld søskende omkring sig. Hvis hunden kommer fra et internat er den vant til, at der er aktivitet omkring den. Den vil derfor blive angst, hvis den pludselig skal være helt alene hjemme. Du eller en anden voksen person i familien bør derfor være hjemme hos hunden i den første tid. Hvis der ikke er nogen voksne hjemme hele dagen til daglig, bør du derfor anskaffe hunden i forbindelse med en ferie. De første dage skal hunden have mulighed for falde til, så den føler sig tryg i sit nye hjem, hvorfor den ikke må forlades i mere end et par minutter ad gangen. Derefter skal den gradvist lære at være alene ved, at den lades alene i længere og længere tid ad gangen.
    
dkk-logo drk-1 golden-logo opdr-logo
Dkk DRK Golden
retriever
Opdrætter
uddannelsen