Brugsegenskaber

Skrevet af Carina Wahlers.

Brugsprøve

Brugsprøven er en lydighedsprøve hvor hund og fører skal vise grundlæggende lydighed så som lineføring, fri ved fod, ro på post samt basal apportering. Der afgives et skud med signalpistol.

Hunden skal være mindst 8 mdr. gammel for at stille op, og hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen. Løbske tæver kan deltage, men afprøves når alle andre hunde er færdigbedømte.
Resultater opnået på Brugsprøver er officielle og registreres i Dansk Kennel Klub

Kvalifikationsprøve

Kvalifikationsprøven består af to dele hvor hver enkelt del skal bestås.

Første del er en eksteriørbedømmelse, hvor hunden fremstilles for en DKK autoriseret eksteriørdommer, som detaljeret beskriver hunden, og vurderer om hunden er racetypisk, herunder temperamentet.

Den anden del er en praktisk prøve, hvor hunden først skal afprøves i grundlæggende lydighed hvorefter den afprøves i apportering på land og i vand. Hunden skal generelt apportere alt vildtet spontant og aflevere det i førers hånd. Ved vandapportering skal hunden villigt og uden tøven gå i vandet for at apportere fuglevildtet. Ved bedømmelse skal hundens naturlige talent vægtes højt og derfor må små fejl under afprøvningen ikke vægtes for hårdt. Hunden skal dog vises dresseret i det omfang, at naturlige medfødte egenskaber kan bedømmes og dermed godkendes.

Hunden skal være mindst 12 mdr. gammel for at stille op, og hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen. Løbske tæver kan deltage, men afprøves når alle andre hunde er færdigbedømte.
Resultater opnået på Kvalifikationsprøver er officielle og registreres i Dansk Kennel Klub

B-prøver

B-prøverne afvikles typisk udenfor jagtsæsonen, og er afprøvning af hundene i simulerede jagtsituationer. Prøverne er opdelt i 3 klasser: begynder, åben og vinderklasse. Der anvendes optøet vildt i alle klasse. Hundene afprøves i markerings-arbejde, lydighed, vedholdenhed, søg, vandarbejde, ro på post, vildtbehandling, samarbejde - både med andre hunde og med fører. Løbske tæver kan deltage, men afprøves når alle andre hunde er færdigbedømte.

Resultater opnået på B-prøver er officielle og registreres i Dansk Kennel Klub

A-prøver

A-prøverne foregår på jagt, hvor der nedlægges vildt. Hundene afprøves i markerings-arbejde, lydighed, vedholdenhed, søg, vandarbejde, ro på post, vildtbehandling, samarbejde - både med andre hunde og med fører. A-prøver opdeles i åben- samt vinderklasse.

Resultater opnået på A-prøver er officielle og registreres i Dansk Kennel Klub

C-prøver

C-prøverne afvikles typisk udenfor jagtsæsonen, og er afprøvning af hundene i simulerede jagtsituationer. Prøverne er opdelt i 3 klasser: begynder, åben og vinderklasse. Der anvendes optøet vildt i alle klasse. Hundene afprøves i markerings-arbejde, lydighed, vedholdenhed, søg, vandarbejde, ro på post, vildtbehandling, samarbejde - både med andre hunde og med fører.

Opgaver og discipliner på C-prøver kan afvige fra det officielle markprøvereglement.

Resultater opnået på C-prøver er uofficielle og registreres IKKE i Dansk Kennel Klub

Workingtests

En Working Test (WT) afholdes med det formål at vurdere, uden at der anvendes vildt, brugsegenskaberne for de deltagende retrievere.

Målet for afholdelse af WT er at finde de hunde, som besidder de bedste jagtlige egenskaber, et godt temperament og god markerings¬evne, som bruger sin næse godt og viser vedholdenhed i arbejdet.

Vildtsporprøver

Vildtsporprøver er koldsporsprøver, som er kunstigt udlagt fært dvs. blod fra klovbærende vildt.

Prøvernes formål er at fremme interessen for vildtsporarbejdet samt tjene avlsarbejdet ved at finde frem til retrievere med gode egenskaber til vildtsporarbejde.

Der kan stilles i følgende 2 klasser:
Championatklasse
Mesterskabsklasse

Kvalificering sker via Dansk Kennel Klubs schweissprøver
Schweissprøver

Schweissprøver er koldsporsprøver, som er kunstigt udlagt fært dvs. blod fra klovbærende vildt.

Der kan stilles i følgende klasser: Anlægsklasse, Åbenklasse, Vinderklasse

Udstilling

Golden Retrieveren er en populær udstillingshund, og Dansk Retriever Klub samt Dansk Kennel Klub afholder jævnligt certifikatudstillinger over hele landet. Her har klubbens medlemmer mulighed for at få deres retrieveres udseende (eksteriør) bedømt af autoriserede dommere, såvel danske som udenlandske.

Resultater opnået på certifikatudstillinger er officielle og registreres i Dansk Kennel Klub

Skuer

Golden Retrieveren er en populær udstillingshund, og Dansk Retriever Klub samt Dansk Kennel Klub afholder jævnligt skuer over hele landet. Her har klubbens medlemmer mulighed for at få deres retrieveres udseende (eksteriør) bedømt af autoriserede dommere, såvel danske som udenlandske.

På skuer anvendes der som oftest dommere, der ikke er uddannede af Dansk Kennel Klub.

Resultater opnået på skuer er uofficielle og registreres IKKE i Dansk Kennel Klub

Agility
Agility er en aktivitet der øger kontakten mellem hund og fører på en sjov og udfordrende måde for begge parter.
Denne kontakt er en forudsætning for, at føreren kan have kontrol over hunden - og samtidig gør det hunden til en mere omgængelig familiehund.
Konkurrencer i Agility
I konkurrencemæssig sammenhæng udøves Agility på en bane med opstillede forhindringer.

Dommeren bestemmer fra løb til løb, hvilke forhindringer der skal anvendes, og i hvilken rækkefølge de skal tages.
Føreren skal lede hunden gennem banen, der skal gennemføres med så få fejl som muligt, og dernæst så hurtigt som muligt.

Rally lydighedstræning
Når man træner rally udføre man en bane med lydighedsøvelser, der er vist med nogle skilte. Når man mødre et sådan skilt skal øvelsen udføres, så præcist og hurtigt så muligt.

Det er lydighedstræning, hvor man må tale til hunden og opmuntere den til udførsel af alle øvelserne.
Kodeordet for rally er : VI SKAL HAVE DET SJOVT

Rally ligner meget den måde at træne hund på i hverdagen, eller som vi gerne vil have det til at se ud i hverdagen. Alle øvelserne i rally er øvelser som kan bruges direkte i den daglige hundetræning.
    
dkk-logo drk-1 golden-logo opdr-logo
Dkk DRK Golden
retriever
Opdrætter
uddannelsen