Golden Retriever

Skrevet af Carina Wahlers.

– lige velegnet som jagt- og familiehund
En golden retriever er en pragtfuld hund. Den har som individ mange facetter, der, hvis man som fører forstår at motivere sin hund, kan bringe mange glæder og oplevelser ind i dagligdagen. Disse glæder kan opleves på mange niveauer – i hverdagen som den omgængelige og hengivne følgesvend, der gerne ligger i arm eller sover i fodenden, over den veloplagte og åbenlyst motiverede konkurrencehund på markprøve, til den perfekte jagtkammerat, der med største glæde og selvfølgelighed kaster sig ud i en kold sø for at hente en død and.

Skotske rødder
Golden retrieveren blev fremavlet i det skotske højland i slutningen af 1800-tallet. Det var Lord Tweedmouth, der ønskede at fremavle en super retriever, der passede til det skotske klima, terræn og vildtarter. De første retrievere stambogsførtes i England sidst i 1860’erne. Først i 1913 blev golden retrieveren anerkendt som selvstændig race i den engelske kennelklub. Indtil da var de blevet udstillet sammen med flat coated retriever. Baggrunden for golden var wavy coated og curly coated retriever, som var opstået ved krydsning mellem newfoundlænder, spaniel og irsk setter. Jægerne ønskede at udvikle en blødmundet, robust og vandglad specialist til at apportere vildtet i stedet for at anvende de stående hunde som settere og pointere. Jægerne mente, at de stående hunde ville søge med for lav hovedholdning og dermed ødelægge stilen.

En nuanceret race
I 1956-57 importeredes de første goldens til Danmark, og det første kuld blev født i 1958. I 1966 blev stambogsført 524 hvalpe, i 1975 3.279, i 1985 2.395 og i 1999 1.003. Sidste år blev der registreret knap1.160 nye golden retrievere i Dansk Kennel Klub. Frem til i dag er goldens steget fantastisk i popularitet og antal, hvilket kan give nogle udfordringer i forhold til at bevare typen, temperamentet og jagtegenskaberne. I praksis er opdrættet af racen blevet mere nuanceret. Nogle vælger at fokusere mest på udstillingslinjer, mens andre vælger at fokusere mere på jagtlinjer. Derfor bør hvalpekøbere, med særlig interesse for disse egenskaber orientere sig om forældredyrenes officielle markprøve- og/eller udstillingspræmieringer inden valg af hvalp.

Nervefast, rolig og venlig
Selvom golden retrieveren er en apporterende jagthund, går langt de fleste goldens som den perfekte familiehund. Det er netop på grund af sine egenskaber som jagthund, at golden retrieveren er en fremragende familiehund: nervefast, rolig, samarbejdsvillig og venlig. Husk, at selv en meget aktiv jagthund ”bare” er en familiehund i mere end 90% af tiden. En golden vil tilpasse sig det aktivitetsniveau, du byder den, men skal du have en glad golden, så er aktivering en nødvendighed. Som følge af det nuancerede opdræt er aktivitetsniveauet naturligvis forskelligt, alt efter hvilken type du anskaffer dig.

Født apportør
Ligesom de øvrige retrievere har golden retrieveren et medfødt anlæg for apportering. De fleste goldens er fra fødslen udstyret med alle de egenskaber, der er nødvendige, for at hunden er velfungerende som såvel familie-, lydigheds-, service-, mark prøve- og jagthund. Disse egenskaber kan via den rette træning forvandle stort set alle hunde fra hvalp til vinder – forstået på den måde, at en golden er en meget trænbar hund, som de fleste vil kunne nå rigtig langt med. Golden retrieverens hovedopgave på jagt er arbejdet efter skuddet. Det vil sige apportering af alt slags vildt, men forholdsvis fuglevildt, samt eftersøgning af anskudt vildt. Men med golden retrieverens naturlige samarbejdsvilje vil den tillige let kunne lære at blive effektiv i drevet.

Elsker at træne
Træning af goldens kræver, som de fleste andre racer, konsekvent og kærlig træning. Hvis du vil have en golden til at arbejde optimalt for dig, så kræver det, at din golden elsker at udføre et stykke arbejde, fordi den ønsker at gøre det for dig. Dette gøres kun ved gensidig respekt. Alle goldens vil, hvis føreren har det rette øje for hundens ”drivkraft”, elske at træne. Dette vil medføre mange gode timer med din golden. Dog vil utallige gentagelser virke ”dræbende” for din goldens lyst til at træne. På grund af hundens klogskab skal den konstant udfordres, men udfordres så der altid er succes. I forhold til f.eks. labradoren er golden retrieveren senere moden. Det betyder, at du i din træning skal være sikker på, at det grundlæggende er fuldstændig på plads, inden der bygges oven på med mere avancerede øvelser. Men får du det bygget rigtigt op, vil din golden blive den mest fantastiske jagthund, som er en stor glæde for ethvert jagtselskab. Eller den vil blive den perfekte lydigheds- eller konkurrencehund. Golden retrieveren er derfor, hvis den bliver aktiveret, den perfekte hund for den aktive familie.

Artikel i HUNDEN nr 11 – November 2011
    
dkk-logo drk-1 golden-logo opdr-logo
Dkk DRK Golden
retriever
Opdrætter
uddannelsen